contact@mutatlatara.ro

Cetatea Bogdănița

Cetatea Bogdănița

(Comuna Bogdănița, județul Vaslui)

Cine suntem

Suntem Anca și Silviu, mai exact MoldoviAnca și Ardeleanu’. El e pasionat de pomi și vie, eu de legume și flori. El e inginerul horticol, constructor, electrician, proiectant, eu sunt cu partea birocratică și cea artistică ce ține de grădină si de diferite ateliere creative. Ambii am crescut la țară. El la poalele munților Făgăraș unde s-a specializat în cultura cartofului și eu la Bogdănița, crescută de bunica cu urzici, stevie și alte mâncăruri sănătoase. Din clasa a 3-a am plecat la Bârlad cu școala, apoi liceul și am continuat cu facultatea la Agronomie Iași, 2 ani de agricultură, 2 montanologie iar anul acesta am absolvit masterul la Horticultura ecologică. Silviu a luat decizia de a veni la Iași să facă Horticultura și masterul în producere de sămânță și material săditor. Ambii am lăsat locuri de muncă bine plătite la oraș pentru a fi ingineri la noi acasă, la Bogdănița.

Descrierea locului

Am lăsat viața de oraș pentru a sta la țară, în speranța să se audă iară ecoul rasetelor și povestilor așa cum era în copilarie. Dorim să aducem un pic de culoare zonei și să ajutăm locuitorii harnici prin vânzarea produselor, prin promovare sau pur și simplu să mai avem cu cine schimba o vorbă. Bogdănița ne oferă tot ce ne-am  putut dori:  un râu cu apă suficientă, dealuri de unde poți vedea apusul, o pădure ce ne oferă siguranță, ne ferește de curenții puternici și ne încântă cu parfumul salcâmilor înfloriți, concetățeni liniștiți și dornici de a se implica în diverse activități.

💛Noi locuim împreună cu părinții, mama bibliotecar și tata secretar, cu fratele cel mare și cu bunica ce vă poate ține la povești cât doriți. Mai am un frate de 18 ani ce e mai mereu plecat, care e pasionat de lucrul cu lemnul, dar și de foto-video. Avem pe Dragoș și Thomas, două pisici foarte harnice și primitoare care abia așteaptă să fie alintate. Beck’s un câine micuț care are grijă de grădină și alungă găinile care vor să intre la roșii. Laika un akita care adoră joaca, dar devine timid când vede copilași. Mai avem o vacă și o junioară zurlie, 3 purcei, pui, rațe și ne dorim pe viitor porumbei, păun și alte animaluțe. Curtea este mare, avem livadă cu diferiți pomi, vie,  grădină cu plante medicinale, aromatice , cu legume și alte plante noi despre care mulți nu știu. Avem și un solar cu diferite plante exotice. Urmează să mai facem încă două.

Condiții cazare

Este o cameră disponibilă cu pat dublu și o saltea. Mai avem disponibile 3 saltele ce le putem folosi dacă e nevoie de mai multe locuri. Avem curtea mare unde se pot instala corturi, hamace între pomi. Este un foișor mare unde ne putem adaposti de ploaie. În viitor dorim să facem cabanuțe cu tematică pentru fiecare, momentan nu avem corturi, urmează să achiziționăm cu timpu’. Baia este comună cu apă caldă, cadă, wc în casă și în curte. Bucătăria tot la comun cu toată vesela la dispoziție. Semnal este doar pe vodafone. La poartă și pe deal găsiți semnal și pe celelalte rețele.

Regulamentul casei

Prima regulă este să vă simțiți ca acasă. Dacă sunt mai mulți membri în vizită să păstrăm liniștea în limita de confort. Dacă iubiți să cântați, pădurea abia așteaptă să răsune iară ecou de veselie. Nu asigurăm mâncarea, fiecare își poate aduce ce îi place. Ce ține de legume, de plante medicinale pentru un ceai dimineața, de pui sau ce o să mai avem disponibil atunci când vreți să ne vizitați, o să vă spunem telefonic.
Punem la dispoziție un grătar micuț ( la iarnă vrem să facem unul mai mare), ceaune, o sobă și aragaz. Există și un magazin în sat cu minimul necesar. Lapte de vacă avem noi, de capră și caș de oi găsim la vecini.

Cum ajungem

De la Bârlad se poate ajunge cu microbuzul (pleacă din Bârlad spre Bogdănița la 6:30, 12:30, 17:30 și Bogdănița – Bârlad la 8:00, 14:00, 19:00) sau cu mașina ne găsiți dacă veniți cu waze sau google maps căutând Ferma Ursu, la 29 km, trecând prin satele Băcani, Băltățeni Cepești, Rădăiești, Coroiesti, Bogdănița. Momentan este drum de piatră, se lucrează la el și sperăm ca într-un an să îl vedem asfaltat. Se poate ajunge și din Vaslui, doar cu mașina, „cetatea” fiind la 38 de km. Ruta este prin Lipovat, Suceveni, Tunsesti, Cartibasi, Coroiesti, Bogdănița (sau daca este mașina înaltă avem o scurtătură peste deal). Noi mai facem livrări la Bârlad și Vaslui. Vă putem lua noi dacă este posibilitatea, dar vom stabili telefonic.

Ce putem face împreună

Depinde când doriți să veniți, …putem face diverse activități. Ne place să improvizam și să învățăm multe lucruri noi. Iarna ne ocupăm se gătit, de făcut lucruri hand-made cu ce am reușit să reciclăm. Primăvara vă putem învața cum se curăță pomii și via, cum și ce semănăm/plantam, cum repicăm, prin mai vom face și Sărbătoarea salcâmului.
Vara grădina prinde culoare și vom recolta, vom învăța să strângem semințe, când este cald facem ateliere de reciclat în foișor. Mai pe seară putem merge pe dealuri să descoperim plantele spontane, să le culegem pe cele medicinale și să povestim de fiecare câte ceva. La întoarcere se poate admira apusul superb dacă este vremea bună.

Toamna ne ocupăm de cămară și putem face diverse rețete de zacusca, tocane, dulceață.

Avem în spate multe informații strânse din timpul facultății, sfaturi date de profesori, povești din experiența celor întâlniți. Putem face ateliere de cum să îți deschizi o afacere, cum să faci un proiect cu fonduri europene, povestind pașii ce i-am făcut și noi. Ne dorim să plecați de la noi mai bogați în cunoștințe, dar și să facem schimb de experiență.

Costuri

Donație recomandată. Cei mici vin la pachet cu părinții. Mai avem diferite ateliere ca de exemplu cel de limonadă, unde copilașii vor învăța să facă un bănuț. Banii strânși din donații se vor investi în căbănuțele tematice. Noi sperăm ca în fiecare an să facem câte una. Se pot dona și cărți despre agricultura ecologică, cele din colecția “Poți face și singur”, dacă veniți toamna sau primăvara puteți aduce un pom/brad să îl plantam împreună, să știți că aici ați plantat o amintire pe care o puteți urmări în dezvoltare ori de ori veți dori să veniți pe la noi.

Contact:

Anca:

0747450319
e-mail»  ancaursu.elena@yahoo.com
facebook» https://www.facebook.com/profile.php?id=100009088333233

Silviu:

0785661098
https://www.facebook.com/fogoros.silviu

Pagina noastră cu activități:
https://www.facebook.com/FermaURSU/

 

Scroll Up