contact@mutatlatara.ro

Cetatea de lângă regi

„Sus în deal e-o casă”

(Curtea de Argeș, județul Argeș)

 

Unde e dealul?

În satul Cerbureni, comuna Valea Iaşului, pe strada Porumbeilor nr.134, la capătul unui drum, în pădure. Ca să ajungi la noi, faci dreapta pe un drum comunal, de pe şoseaua care te duce la Barajul Vidraru, până la care sunt 35 km. Înainte de asta, poţi ajunge la Cetatea Poienari, aflată la 12 km, unde Vlad Ţepeş fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în aceasta, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutându-și astfel urmăritorii.

Pe două laturi ne învecinăm cu pădurea, plină de salcâmi şi nuci, iar pe una cu un teren destinat păscutului oilor. Sunt vecinele noastre, pe care le primim din când în când şi la noi, pentru socializare şi luat masa împreună.

Cât de sus?

Ne aflăm la 8 km de Curtea de Argeş, unde se odihnesc regii români, la o altitudine de cca 550m, unde asfințitul te invită să-l privești şi nu te lasă să intri în casă la somn. Asta e bine, fiindcă e multă treabă la noi. Sunt 3000 mp, din care 1000 mp sunt în pădure, unde te vor aștepta locuri de campare. Corturile vor fi puse pe platforme, in pădurea care se află pe o pantă destul de abruptă, ce necesită ceva efort să o urci dar să o şi cobori. Poţi sta şi toată ziua sus pe deal, dacă vrei doar să citeşti, să asculţi pădurea sau să priveşti vârfurile Carpaţilor Meridionali.

Cum e casa?

Deocamdată ne găsiţi pe noi, Andra şi Adrian în căbănuţa noastră, pe care am amenajat-o singuri, în vara anului 2019, într-o anexă ce era folosită ca depozit de lemne şi acareturi. Acum are wc si duş, sobă cu lemne, o bucătarie cu strictul necesar pentru gătit şi o chiuvetă în cameră. E caldă si răcoroasă în acelaşi timp şi asta ne tot miră.

Terenul pe care ne aflăm este format dintr-o zona plată, unde putem să facem tot ce ne trece prin cap, pe care se află meri, pruni, peri şi salcâmi. Şi mai e un brăduţ, în vârstă de 2 ani, plantat de noi, lângă căsuţă. Acolo, langa el, noi stăm pe şezlonguri la soare, dar nu oricum,ci în compania oilor, a mierelelor şi a veveriţelor, cu care noi deja ne-am împrietenit.

Vom amenaja şi casa de piatră, ce era aproape dărâmată când am cumpărat “cetatea de lânga regi”. Vor fi măcar 2 dormitoare, în care te putem primi dacă vremea nu-ţi permite să stai la cort, o baie cu duş şi wc, o bucătărie şi un spaţiu de servire a mesei.

 

 

“Şi acolo-i mândra mea”

Adică Andra, pasionată de nutriţie şi sănătate, care te aşteaptă să-ți povestească despre cum e să te apropii de natură, atunci când găteşti pentru tine şi persoanele dragi.

Putem găti împreuna din ingrediente cumpărate de la piaţa locală din Curtea de Argeş sau chiar de la unii vecinii din sat. Duminica, e un târg la Domnești, cu tot ce ți-ai dori sa cumperi de la sat și chiar cu tot ce nu ți-a trecut prin cap. Sunt doar 20 km pâna la un loc precum iarmaroacele și bâlciurile pe care le-ai cunoscut doar in cărțile citite în copilărie.

“Sprintenă, frumoasă”

Chiar e aşa, nu stă locului niciodată. Puteţi merge să faceţi drumeții pe dealurile învecinate cu cel pe care ne aflăm. Doar să-ţi iei încalţări comode şi pofta de a merge pe jos. Ea te conduce cu drag, împreună cu mine, cât te ţin puterile. În căbănuţă e şi o oglindă, pe care i-am pus-o să-şi vadă chipul fericit, dar care e şi frumos.

Alături de ea, sunt eu, Adrian, pasionat de mişcare dar şi de orice e de făcut în curtea omului. Împreună putem face bulumaci şi tăia scânduri pentru gard, putem tăia cu drujba crengile putrede ale salcâmilor din pădure, putem săpa pământul şi cultiva grădina şi multe altele. Îţi punem la dispoziţie tot ce ai nevoie, vei fi încântat de câte scule şi unelte sunt în atelierul meu. Dacă vei dori sa vizitezi împrejurimile, o vom face împreună. Poate nu ai ajuns până acum la MănăstireaCorbii de Piatră, săpată în stâncă, situată la 20 km de noi, sau la lacul Învârtita din comuna Nucşoara, unde se mai afla şi cascada Văii Rele, la nu mai mult de 25 km.

Ne luăm şi o zi de pauză de muncă fiindcă poate vrei sa treci Transfăgărăşanul, până la Lacul Bâlea sunt 115 km. Pentru astavom pleca dis de dimineaţă, fiindcă frumuseţea drumului nu te va grăbi. Eu voi merge cu motocicleta şi te pot invita să fii pasagerul meu pe câteva curbe, ce au ajuns celebre în toată lumea.

 

 

“Dac-o vezi, n-o poţi uita”

“Cetatea de lângă regi” e locul în care vii de plăcere şi laşi în urmă ta plăcerea noastră de a te mai aştepta.

Pentru asta, avem şi nişte reguli:

– nu oferim mâncare gătită dar vom găti la comun ce hotărâm împreună

– folosim doar detergenţi şi săpunuri prietenoase cu mediul

– recomandăm ca băutura alcoolică sa fie cu moderație

– sugerăm ca muzica sa fie la un volum la care sa ţină cont de prezenţa permanentă a păsărilor deja obişnuite cu noi

– o sa puteți mânca din fructele noastre, mai puțin alune pe care le păstram pentru veverițele care ne vizitează

– tot ce este biodegradabil se transportă la compost, nu la coșul de gunoi

– nu avem acces la servicii de salubritate, așa că fiecare va trebui să își care gunoiul nebiodegradabil şi ținem să colectăm selectiv deșeurile.

– nu ne-ar plăcea sa folosiți veselă și tacâmuri de unică folosință

Pentru asta, avem și propuneri de program:

  • te trezești când vrei, dar dacă seara ne propunem o drumeție, o sa bată un clopot care trezește pe toata lumea, așa cum stabilim
  • vom merge unde hotărâm, câteva dintre variante fiind cele pe care le-am prezentat mai sus. Dar mai sunt și alte tentații, precum lacul Budeasa, unde se practică caiac canoe, călușarii de la Câmpulung, la care trebuie să ne programăm din timp pentru un spectacol, căci sunt tare ocupați, Mănăstirea Curtea de Argeș, unde o sa îți amintești de Balada meșterului Manole, fiindcă o să vezi locul zidirii Anei și multe altele
  • vom organiza șezători pe teme diverse și pe unele le vom alege la faţa locului. Noi știm să povestim desprenutriţie, mâncare tradițională dar și sănătoasă, importanța mișcării în aer liber, dresaj canin și alegerea animalului de companie care ți se potrivește și despre tot ce trebuie să știi, și vrei să afli pentru a te muta la țară, în viața fără ceas. Dacă ne veți da idei de evenimente, pentru că vă tentează să veniți la noi, ne ocupăm să aducem la “cetatea de lânga regi” pe cei potriviți să ne povestească
  • perioada în care vă aşteptăm este primăvara, vara și toamna, cât timp vremea permite șederea la cort. Cândne veţi întreba, vom ști câte locuri disponibile avem.

Pentru asta avem și rugămintea să ne întrebați “noi ce să facem pentru voi?”.

Ne gândim că veți putea stabili și singuri ce efort facem noi pentru a vă primi. Fiecare donație ne va ajuta să pregătim atât pentru revenirea voastră cât și pentru alții ca voi, dealul pe care se află “cetatea de lânga regi”.

Vom mai stabili pe parcurs detalii, dacă ne dați un semn:

 

 

CONTACT

Andra – 0745.602428

Adrian – 0723.229752

Facebook: Andra Velicu/Pofta de slăbit

www.poftadeslabit.ro

 

Scroll Up