”Ermitaj Malin”
(Sat Malin nr. 199, comuna Nuseni, județul Bistrița Năsăud)
Cine suntem
Ermitaj este un loc eco off grid într-o vale transilvană.
Ne dorim ca Ermitaj să fie un spațiu de locuire și de primire a oaspeților pentru cei care caută o stare de bine, autonomie și reziliență.
Dorim să facilităm schimburi și experimente în domeniile permaculturii, agroecologiei și construcțiilor ecologice, obiectiv realizat mai ales prin primirea de voluntari și organizarea de stagii, ateliere și evenimente.
Pentru moment, echipa “permanentă” este compusă din Rémy și Coline, tineri din Belgia. Locuim în Ermitaj 6 luni pe an (primăvara și vara). Pe lângă voluntarii care ne ajută în sezonul de vârf, dorim să extindem echipa în curând, și avem deja legături foarte strânse cu Asociația Română de Permacultura, cu sediul în Cluj.
Descrierea locației
Ermitaj este situat la aproximativ 90 km de Cluj-Napoca, 15 km de Beclean (cel mai apropiat oraș) și 2 km de satul Malin (500 de locuitori), în Podișul Transilvaniei, la poalele Carpaților, într-un peisaj de dealuri și văi unde se amestecă păduri, pajiști înflorite, câmpuri și pășuni.
Această zonă rurală este vie și activă: vara poți vedea familii de țărani adunând fânul, căruțe trase de cai, rulote cu stupi, pajiști care arată ca o pictură de Monet, și poți asculta concerte de broaște seara.
Fie că vrei să hoinărești prin Malin și să faci cunoștință cu sătenii, să faci cumpărături sau să bei un pahar în micile “magazine mixte”, sau preferi calmul și solitudinea unei plimbări lungi pe dealuri și prin pădurile din jur, vei găsi ceea ce cauți.
Sătenii numesc locul nostru “acolo pe vale”.
Ferma e la capătul unei cărări care se parcurge pe jos. Această plimbare de 15 minute e tranziția perfectă spre locul de calm și relaxare pe care vrem să-l păstrăm.
Terenul, cam 8 ha, conține păduri tinere, pășuni, pajiști și livezi. Este traversat de două pârâuri, dintre care unul ne alimentează micul lac.
În mijlocul văii, terenul se întinde în principal pe o pantă cu orientarea Est-Sud-Est, între 320 și 420m altitudine.
Fiind relativ izolat, Ermitaj este “deconectat de la rețea”: nu avem apă sau electricitate din sat, trăim independent bazându-ne pe fântânile noastre, pe rezerva de apă de ploaie și panouri solare. Iarna ne încălzim cu lemn din pădurea proprie.
Cei mai apropiați vecini ne sunt vacile, care pasc pe pajiște în sezonul cald!
Infrastructura
- “Casa mare” adăpostește pivnița, camerele locuitorilor permanenți, un dormitor cu 10 paturi la etaj și o baie comună.
- “Bucătăria” este spațiul de întâlnire comun, cu un loc de luat masa și o terasă mare acoperită.
- “Grajdul” de 200m² este împărțit și conține un spațiu pentru măgari, un atelier mare, și între ele un spațiu acoperit de 55m² pentru diverse activități.
- Tipi: în funcție de ocazie, poate fi folosit pentru somn, meditație, discuții sau… petrecere.
- Zona de camping: terenul e plin de locuri verzi, umbroase și liniștite unde se pot amplasa corturi.
- Există un duș solar afară și o toaletă uscată cu vedere panoramică!
De asemenea: un coteț de găini, un cuptor de pâine, o platformă în copac, un heleșteu, precum și grădina noastră mare.
Ce oferim
Ești în căutarea unui loc și a unei echipe care să te ajute cu găzduirea și organizarea activităților tale? Poate că îți dorești, de exemplu:
- să îți organizezi propria ta stagiatură sau atelier.
- un weekend pașnic în natură pentru un proiect de grup.
- o întâlnire a membrilor organizației,…
Punct de odihnă
Organizezi sau participi într-o excursie de câteva zile prin împrejurime?
Treci călare, pe jos, cu motocicleta sau cu măgari?
Noi te așteptăm cu drag la Ermitaj cu masă caldă, o seară frumoasă și un somn bun înainte să îți continui călătoria.
Loc de retragere/ relaxare
Aparte de faptul că pe timpul verii suntem foarte ocupați, în unele perioade ale anului, Ermitaj își merită numele: calmul, izolarea (de tumultul orașelor) și relaxarea domnesc aici. Acestea sunt momentele care primim călduros o persoană sau un cuplu care dorește să se retragă pentru un moment din “nebunia” lumii și să se relaxeze în natură. Un refugiu în scop meditativ, o perioada de însănătoșire, o refocusare pe un proiect personal (scriere, pictură, studiu) sau pentru a trăi simplu o viață rustică .
Activități și excursii cu măgarii
Va oferim o excursie pe dealurile verzi și înfloritele câmpii ale Transilvaniei, alături de măgarii noștri, Sanda, Camelia și Ciuc care ne vor ajuta cu echipamentele și bagajele necesare, dar care ne vor servi și ca ghizi în aceste plimbări… în liniște!
În funcție de dorințele și posibilitățile voastre, vă putem oferi o “formulă” personalizată.
Cursurile și workshopuri
Organizăm pe timpul verii cursuri și ateliere pe diferite subiecte precum: permacultură, muzică, artă, yoga, meditație, construcții eco, cunoștințe și abilități țărănești, comunicare non-violentă etc.
Activitățile pot fi organizate în franceză, engleză sau română și pot dura de la o jumatate de zi la 2 săptămâni. Pentru a afla mai multe despre calendarul activităților noastre, mergeti pe situl nostru www.ermitajmalin.com
Pentru armonia locului și a celor de aici (= “regulament”)
Dacă veniți la noi, vă rugăm să respectați aceste două valori esențiale:
Grijă pentru Pământ – Grijă pentru oameni!
Regulile casei:
E important să înţelegi că vrem să păstrăm curată zona de locuire comună. Pentru binele comun să respectăm o veche zicală: ,, lasă locul aşa cum ai vrea să-l găseşti, chiar şi mai bine”
Vă rugăm să nu folosiţi stupefiante ori alcool pe durata zilei. În legătură cu acest aspect avem o politică a casei – ,,discreţia-i cale spre fericire”.
Ermitajul se auto-gospodăreşte pentru că nu-i conectat la reţeaua naţională de apă şi electricitate. Resursele de apă şi electricitate sunt limitate, apa venind de la o sursă naturală iar electricitatea de la panourile solare. De aceea, te rugăm să foloseşti totul cu moderaţie. În felul acesta ne vom bucura împreună de aceste resurse (fără duşuri interminabile, folosirea în exces a curentului electric).
Apa pe care o folosim revine în pământ fără a trece printr-un filtru. Este important de reţinut că nu folosim şi-ţi recomandăm să nu foloseşti produse care poluează. Te putem ajuta cu săpun şi detergent care respectă natura.
Încercăm, pe cât posibil, să reducem cantitatea de deşeuri. Ţine cont de acest aspect atunci când aduci produse consumabile în Ermitaj.
Masa
Aveți acces la bucătăria comunității pentru a vă pregăti mesele. Vă rugăm să vă aduceți mâncarea și să gestionați mesele în mod independent. Este posibil să aveți nevoie să împărțiți bucătăria cu alți oameni la fața locului.
Dacă avem în grădină suficiente legume și mâncăruri în pivniță, putem să vă dăm câteva în schimbul unui donații.
Costurile
Preț liber și conștient (= donație în funcție de ceea ce considerați drept echitabil și posibilitățile voastre financiare)
Date stabilite
Vă putem primi din 15 aprilie până în 15 septembrie.
Direcții
Cum intrii în sat, la primul pod ia stânga (vei vedea semnul indicator “ERMITAJ”, traseul de urmat este marcat cu roșu pe diagramă). Drumul asfaltat se oprește după câțiva metrii. La prima intersecție te poți îndrepta spre terenul de fotbal.
Dacă conduci, este recomandat să îți lași mașina acolo și să continui drumul pe jos. De asemenea, îți recomandăm să inspectezi terenul dacă intrii cu mașina până la noi (nu e imposibil pe vreme uscata, dar pe timp de ploaie este dificil atît pentru suspensii cît și pentru cei din mașină).
Odată ajuns la terenul de fotbal, vei putea vedea pârâul din vale pe dreapta, te poți îndrepta către casa noastră.
După un kilometru de mers pe jos, pietrele vor dispărea. La banca de lemn din intresecție evită să faci dreapta către hambarul vecinilor noștrii, ci continuă drumul de țară drept. După câteva sute de metrii vei ajunge la Ermitaj.
Ferma e pe dreapta, la baza pădurii. Întrarea noastră modestă este pictată în albastru.
Mai multi info pe situl nostru : http://ermitajmalin.com/blog/comment-venir/
CONTACT
Comuna Nuseni, Sat Malin nr 199, Judetul Bistrita Nasaud –
47°06’11.64811″N, 24°08’26.40811″E
Facebook: pagina Ermitaj Malin