“Zilele au Gust | Fiii Marinului”
(Sat Marin, Comuna Crasna, județul Sălaj)
Cine suntem
Maria și Patricia Marina Toma – mama si fiica. Maria (48 de ani) este functionar public, face naveta la 7 km la muncă, iar Patricia (21 de ani) a absolvit anul acesta Turismul Cultural din cadrul Facultații de Istorie și Filosofie, UBB Cluj și este fotograf.
Avem două case țăranești unde organizăm evenimente, reconstituiri, tabere, ateliere, etc. Începând din anul 2016 organizăm un festival în fiecare vară din fonduri proprii– Zilele au Gust la Marin” cu ateliere, expoziții, muzică și reconstituiri de povești de viață ale țăranilor din sat, împreuna cu un grup de voluntari din sat, de toate vârstele, de la copii la străbunici. Ne axăm pe promovarea portului popular, a tradițiilor și obiceiurilor din sat, încât și casele au fost restaurate și amenajate conform celor din prima parte a secolului XX, din Marin. Ce e frumos la noi e că am învățat să muncim împreună oricât de diferiți am părea la prima vedere. Învatam unii de la ceilalți.
Descrierea locației
Două case țăranești, una în deal din 1975 (7 locuri, 3 camere) și una în vale din 1903 (5 locuri, 3 camere, una intermediară), la distantă de 1km una de cealaltă, într-un sat mai izolat din Sălaj, pe două dealuri și înconjurat din trei părți de pădure. Corturile se pot amplasa în curte (casa din vale se află în centrul satului, are o curte mică, închisă și care îți dă un sentiment de caldură, de “acasă”, iar casa din deal are o curte extrem de mare, cu vedere asupra satului, unde te poti simți liber, și e la câteva minute de pădure). Baie în casă (cadă la casa din vale și duș la casa din deal) cu toaletă, apă potabilă și apă caldă, dacă se face foc la boiler). Putem să primim oaspeți și în case, însa se percepe o altă taxă față de cazarea la cort.
În sat avem două biserici – ortodoxă si Greco-catolică, 3 magazine, un centru de zi tip afterschool pentru copiii din sat, ferme de vaci, bivoli, pui, oi, mulți țărani de la care puteți să cumpărați alimente de care aveți nevoie pentru masă – chiar vă încurajăm!
Ce facem împreună
Ne întâlnim pentru a discuta și schimba idei despre viața la țară, despre modalitați de promovare și valorificare a patrimoniului material, imaterial și creativ. Ne place să întalnim oameni faini și suntem deschiși la a crea proiecte interesante împreună.
Dacă sunteți la noi în perioadaîn care organizăm evenimente / ateliere etc, sunteți liberi să luati parte la acestea cu intrare gratuită.
Ne plimbam prin sat, pe dealuri, prin pădure, putem să vizităm bisericile de lemn din zonă, oameni din sat care fac lucruri interesante (cos, sculptează, cântă la fluier), fermele, să stăm de vorbă cu bătrânii, dar și să cunoaștem familiile tinere care au decis să își deschidă câte o afacere în sat după mai mulți ani petrecuți în străinatate. Bunicuțele noastre sunt foarte doritoare să dea mai departe din învățăturile lor, așa că pot să vă învețe să coaseți, să țeseți la război, să gătiți, etc..
Eu, Patricia, vorbesc franceza și engleza, pot să vă învăț fotografie, pictez (cu henna) și desenez când am timp, putem să discutăm despre organizarea de evenimente, cum să aduceți artisti, să întelegeți dorințele tinerilor în materie de evenimente si cum să îi atrageți la țară. Maria (mama) a terminat profesionala de croitorie și a profesat timp de 10 ani domeniu. Încă mai coase și confectionează murune (accesorii ale portului popular din sat, care se pun pe capul fetelor nemăritate), iar între timp a terminat și facultatea de Biologie de la USAMV Cluj-Napoca și Master-ul în Schimbări Climatice și Securitate Alimentară (în franceză), iar datorită jobului știe multe lucrui despre agricultură, subvenții (fratele ei este profesor universitar pe ecologie). Avem și o colecție de porturi populare din zonă despre care putem să discutăm, iar timp de doi ani am avut și o plantație de cânepă românească.
Regulile casei
Întâlnirilevor fi programate, data și ora plecării sunt libere. Așteptăm feedback în urma întâlnirilor sau chiar în cadrul acestora pentru a le îmbunătăți în funcție de preferintele voastre. Ne dorim să aveți un timp lejer și placut la Marin. Puteți să interacționați cu sătenii și să vă plimbați prin împrejurimi. Programul efectiv va fi discutat de comun acord. Respectăm natura, obiectele vechi din casă și din curte, țesăturile, și cu atat mai mult animalele vecinilor (avem păuni, găini, căței, pisici – care ne vizitează).
Aveți la dispozitie o bucătarie (la casa din vale este doar sobă – ne gândim ca pe vară să aducem un aragaz dacă va fi nevoie) pe care o puteți folosi pentru gătit. Vă încurajăm să cumpărați alimente de la săteni pentru a-i susținea (lapte, brânză, caș, ouă, legume). Martea este piață la 6km distanță, unde se pot face cumpăraturi. De asemenea puteți să vă aduceți de acasă lucrurile de care aveți nevoie. Unele resturi de mâncare merg într-o oală pentru porci sau căței (de obicei le dăm unei vecine sau străbunicii). Există posibilitatea de a coace în cuptorul din lut.
Recomandăm să nu se consume alcool pe parcursul zilei. Seara se poate sta la un foc de tabară. Avem vecini, așadar vă rugăm să nu fie un volum de muzică deranjant. Puteți să vă aduceți instrumente muzicale (sperăm la gusturi bune în materie de muzică).
Daca aveți animale de companie sunt binevenite, însă nu ne asumăm răspunderea pentru ele.
Apa din fântână este potabilă. Mânerul a fost făcut de strabunicul și are o valoare sentimentală extrem de mare, este foarte vechi și nu mai poate fi folosit, așadar se trage apă doar cu lanțul. Apa poate fi folosită și pentru spălat dacă doriți, ca să economisim apa de la robinet. De asemenea, avem și curent electric, însă vă rugăm să utilizați resursele în mod responsabil.
Ce să aveți cu voi
Orice dovadă a identității/grup, cort și saci de dormit, hamac dacă doriți, să vă asigurati că nu vă va fi frig (se poate lăsa răcoare seara), încălțăminte comodă închisă și deschisă (pentru pădure și plimbări în sat), haine subțiri, dar și un hanorac/geacă, pantaloni lungi, șosete, în funcție de ce posibilități de transportare aveți, izopren, pătură dacă veniți cu mașina (avem și noi câteva pături dacă vă este rece în cort, însa prioritari vor fi oaspetii veniți cu bicicleta), – deși nu este o zonă foarte rece (casa din vale e mai izolată, e posbil ca în deal să fie mai răcoare seara și să bată vântul). În rest, orice considerați că vă poate fi de folos.
Donație recomandată
Donație recomandată. Gratuit pentru copiii sub 14 ani dacă vin cu familia (dacă aveți mai multi copiii sub această vârstă vă rugăm să ne spuneți înainte, ne vom gândi la un preț în funcție de numărul acestora).
Program
Noi vă oferim variante, apoi decindem de comun acord. Respectăm obiceiurile comunitații și zilele de sărbătoare.
Direcții
Pe Google Maps \ Waze ne găsiți doar scriind “Marin, Salaj”
De la Oradea se vine pe la Nusfalau și Valcau de Jos (e un drum de 3km între Valcau și noi, în care nu puteți circula cu viteză mare). Se poate veni și pe la Simleul Silvaniei, însă se ocolește destul de mult.
De la Cluj-Napoca aveți 2 variante: Baciu – Zalau – Crasna – Marin sau Floresti – Ciucea – Crasna –Marin.
Drumul dintre Crasna nu este într-o stare foarte bună, vă surprind gropile când vă e călătoria mai dragă. Să circulați cu prudență.
Odată ajunși la biserica ortodoxa (galbenă) din sat, ne dați un telefon sau întrebați un trecător de noi (Patricia sau Maria Toma), însă de regulă vă recomandăm să ne sunați când plecați de acasă și cand sunteti in Crasna / Valcau de Jos, sau dacă aveți probleme pe drum ca să vă putem indruma.
CONTACT
Zile cu Gust | Fiii Marinului
www.facebook.com/fiiimarinului
Instagram: fiiimarinului
Tel: 0743534050 – Patricia Tomas
0740032274 – Maria Toma
Email: patriciamarina.tomas@gmail.com | fitiumariatoma@gmail.com
Adresa: Sat Marin, nr. 174, com. Crasna, jud Salaj