”Cetatea Mociu”
(Localitatea Mociu, județul Cluj)
Cine sunt
Bună!
Mă numesc Bianca și sunt de fel din sudul țării (Slobozia, Ialomița). Am crescut la bloc, dar mi-am petrecut o bună parte din vacanțele școlare la țară, la bunica mea in Bărăgan.
M-am bucurat din plin de ce oferea viața la sat: mâncam direct din grădină legume, cârcei de vie, flori de salcâm, pășteam gâștele pe coclauri, scărpinam porcii prin gardul cocinii, iar la cățărat și cules de fructe eram expertă. Sunt recunoscătoare că am avut norocul să simt ce înseamnă un trai mai aproape de natură si natural. Pe repede înainte, după liceu, m-am mutat în capitală la studii, unde am și rămas 18 ani, cu câteva pauze de șederi temporare în străinătate și în Timișoara. Formarea mea profesională este în domeniul limbilor străine, însă m-am dezvoltat de mai bine de 13 ani în domeniul IT.
De câțiva ani, am avut sentimentul că acasa este ceva interior și nu este dependent de un loc anume, ci de ceea ce construiesc în inima și mintea mea, iar asta m-a ajutat să mă integrez cam oriunde am locuit (gazde, chirii). Fiindcă oportunitățile s-au aliniat, de curând mi-am cumpărat un loc al meu, și am bucuria să materializez acest sentiment purtat in suflet și să îi dau o infățișare fizică.
Voi modela traiul meu la țară înglobând cu responsabilitate elemente ale civilizației cu dorinta de a înfrumuseța și usura viața în mediul rural. De exemplu, grădina și livada ne dau bunătăți proaspete și sănătoase, “orașul” a inventat un aparat care le va transforma într-un suc delicios.
Despre loc
Casa se află în comuna Mociu, în partea de sud-est a județului Cluj, la 40 km de Cluj-Napoca. Comuna se află într-o zonă colinara, are cam toate facilitățile și, foarte important, drumurile sunt decente (cel care trece pe lângă casă este de piatră, dar în stare bună). Casa este facută din cărămidă nearsă, cu fundație de piatră și acoperiș de țiglă. Este în curs de renovare, de către bunul meu vecin, care este meșter; voi face o baie și o bucătărie în interior. O cameră poate fi oferită oaspeților, de asemenea, se poate și campa pe teren în câteva locuri. Mai exista o anexă din chirpici, cu mult potențial pentru un atelier sau spațiu dedicat workshop-urilor. Afară regăsim o toaletă, un cuptor de cărămidă, și o fântână care mi-a fost lăudată pentru apa ei bună.
Gospodăria se întinde pe aproape 3000 m², e compusă din grădina și fâneață, și a fost cândva o oază de belșug. Pamantul s-a odihnit vreo 7 ani. Napii au găsit loc prielnic să se dezvolte și au crescut liberi și naturali; o să mă bucur de ei si am de oferit din plin, gratuit. Grădina va fi organizată după principiile permaculturii și, la momentul potrivit, voi deschide porțile ei, doritorilor de produse curate.
Ce vom face
Pentru că grija față de mediu este o valoare importantă pentru mine, dorința mea este de a aduce prin întâlnirile Cetății Prieteniei din Mociu, abordări creative și practice de a transforma deșeurile, PET-uri, ambalaje, textile etc. în obiecte folositoare la casa omului, dar și de decor (există un cuvant bun in engleza, upcycling). Mai ales, în contextul satului, văd necesitatea abordării acestei teme.
Așadar, ecologia la sat sau reciclarea creativă și practică va fi tema principală a Cetății, invitația va fi lansată către oricine este interesat, orășeni, (con)săteni, adulți, copii.
Voi mai organiza sesiuni de troc, în cadrul cărora satenii pot veni cu produse agricole din grădină, articole mesteșugărești, handmade, iar orașenii, cu obiecte de care nu mai au nevoie, în stare bună, cărți, jucării, haine, mici piese de mobilier, altele.
Pentru cine e interesat, va exista oportunitatea de a participa la mici actiuni de voluntariat, de 2 sau 3 ore, pentru strângerea deșeurilor din zonele apropiate sau curățarea vreunei gradini / curți. Unele weekend-uri nu vor avea în program sesiuni de voluntariat, acestea vor fi limitate și create și la dorința celor interesați.
Festivalul Omului de Zăpadă din Cetatea Prieteniei Mociu este alt proiect distractiv care își propune să mobilizeze de la mic la mare, sătean, orășean, în vacanța de iarnă, și în weekend-uri, pentru a ridica cât mai mulți oameni de zăpadă, diverse personaje, obiecte și chiar scene, în vederea socializării, distracției și a dezvoltării comunitații. “Oferta”: provocarea imaginației la construirea oamenilor de zăpadă, bătăi cu bulgări, sesiuni foto, băuturi calde (e un bistro la 2 minute care are serviciu de catering, în cazul în care se dorește varianta aceasta). Festivalul poate creste de la iarnă la iarnă și poate deveni chiar punct de atracție pentru sezonul rece, poate inspira și pe alții. Distracția se poate muta în păduricea de alături unde avem un derdeluș.
De asemenea, sunt convinsă că activitatea Cetății se va dezvolta organic, iar activitățile se vor diversifica și pe parcurs, adresând teme de interes local. Toate se vor lega frumos sub umbrela Prieteniei și a respectului față de oameni și de natură.
Weekend-ul va începe de vineri seara până duminică la prânz și va avea un program bine structurat.
Data estimativă de începere este vara lui 2020.
Regulile casei
Oaspeții sunt rugați să vină echipați conform vremii și condițiilor de locuit (de exemplu, daca se doarme la cort, trebuie să se vină cu izopren, sac de dormit etc).
Mesele se vor asigura în regim propriu, oaspeții vor avea acces la bucătărie pentru a își prepara mâncarea sau putem stabili de comun acord cum vom organiza acest aspect. Alcoolul se poate consuma în cantități moderate, seara, după ce activitățile de peste zi au fost încheiate.
Cine este alergic la insecte și diferite substanțe, este rugat să aibă grijă să aducă cele necesare.
Se evită gălăgia și se păstrează curățenia.
Cetatea întâmpină cu brațele deschise oameni de orice orientare și își dorește să fie un loc al respectului și acceptării, în ciuda diferențelor de opinii și mentalități.
Cum ajungeți aici
Din Timișoara, pe A1, prin Margina, apoi E673, prin Coșevița, Dobra, A1 si E81 spre Alba-Iulia, Aiud, Turda, Centura Apahida-Vâlcele, Mociu
Din Cluj, pe DN16 prin Sânnicoară, Apahida, Corpadea, Căianu Mic, Ghirișu Român, Mociu
Din Târgu-Mureș, pe DN15E si DN16, Comuna Brădești, Câmpenița, Săbed, Râciu, Urmeniș, Comuna Cămărașu, Mociu
Donație recomandată
Întregul concept are la baza idea de a implica oamenii în proiecte frumoase și de a crea o comunitate; fiecare avem ceva valoros de oferit, iar intâlnirile noastre trebuie să îmbogățească cu ceva toate părțile participante (win-win). Pentru a putea susține activitățile și proiectele, nu trebuie să uitam nici de aspectul financiar, care de obicei este greu de adus în discuție, pentru că nu se doreste să fie ceva impus, m-am gandit ca primul eveniment sa fie gratuit. Ulterior, donația recomandată se va adapta întâlnirilor. Daca vor fi intalniri cu voluntariat, donația va fi redusă sau nu va exista deloc.
Sub o forma sau alta, schimbul trebuie să existe pentru ca fenomenul la care participăm sa fie sustenabil.
Contact
Înscrierea se face pe E-mail cu o descriere minimă și câteva idei despre așteptările in legătură cu evenimentul. Răspund cu drag la întrebări.