contact@mutatlatara.ro

Cetatea Regăsirii

”Cetatea Regăsirii”

(Sat Băneasa, județul Giurgiu)

 

“Adanc pe adânc cheamă în glasul căderii apelor tale”

Ps 41, vs 9

 

Cine suntem noi?

Păr bălai și tălpi goale întinse pe iarba care înțepă ușor pe alocuri și privirea ațintită direct spre soare încercând a-i dizolva lumina-i intensă într-o pereche de ochi mici – până ce îi vedeam inelul de foc învârtindu-se în juru-i în ciuda sfatului bunicii care-mi spusese să nu privesc direct spre soare. Cățărat în copaci și pe acoperisul casei, furat floarea soarelui cu sudoarea frunții după multe răsuciri ale florii și mâini scrijelite, cântat din frunza de ceapă, picioare prăfuite, cântec pentru ploaie și cântec pentru soare, …acestea și multe altele mi-au definit copilaria, mi-au dat startul în viață și sunt parte din mine. 

Eu sunt Monica. Am plecat acum multi ani din locul copilariei și am urmat drumul pe care multi dintre noi îl avem în urmă: școli, facultăți, mastere și apoi jobul mult visat la oraș. De curând am facut o nouă alegere: am părăsit corporația în care am lucrat mult timp, pentru că atunci când am auzit de acest loc am simtit  dorința de a mă implica cu trup și suflet, un proiect care mi-a sunat ca un strigăt al copilariei, un proiect atât pentru sufletul meu cat și pentru sufletele multora care ne vor călca pragul, aici, la Cetatea Regăsirii.

Nu sunt singură. Sunt cu Shahar. Împreună facem acest loc pentru noi și pentru voi, un loc al întâlnirii și al regăsirii adâncurilor noastre, al reîntoarcerii la origini. Shahar este calm, cel mai calm om pe care l-am întâlnit. Eu par o furtună pe lângă el. Are multe idei frumoase pentru ca acest loc sa devină de nepretuit și de la el înveți ca nu există nimic de neatins.

 

Descrierea locației

Undeva în mijlocul naturii, și totuși la o oră de capitală.

Câmpie cât vezi cu ochii. Ieși din sat și intri pe un drum de țară ce îți croiește drum în câmpie întinsă. În depărtare poți să vezi oile și caprele la păscut. Ai tendința să te duci într-acolo, însă dacă îți întinzi privirea, undeva în centrul acestei întinderi vezi un loc care în loc de ziduri are plopi, plopi multi și falnici ce stau ca niște străjeri de jur-împrejurul cetății. 

Lasă oile, le vei vedea mai târziu când se vor întoarce în țarcul lor.  Mergi mai departe pret de 10 min, iar la intrarea în fermă îți va încânta privirea un lac situat pe toată partea stangă a locului, care de-o parte și de alta este păzit de plopii cei bătrâni. Aici poti sta atârnat într-un sezlong ca să citesti o carte sau pur și simplu ca să te relaxezi. În partea dreaptă se află o mică padure de plopi unde va fi un minunat spatiu de joacă pentru copii, precum și locul unde aceștia vor putea să ia parte la diverse activități.

Ferma este situată la 1 km sud de satul Băneasa de Giurgiu. Are o suprafață în jur de 4 ha unde avem copaci și canale venind din Dunăre (7 km distanța de fluviu). Pădurea este în jur de 3000 mp unde se află clădirea principală de vreo 200 mp.

În partea exterioară a fermei este câmp deschis unde vom construi noul grajd pentru capre și oi.

Vom avea un spatiu mare special creat pentru zona de dormit si saltele, cu posibilitatea de a ședea atât la comun, cât și în spații private.

Vom oferi toalete și dușuri ECO, spații largi pentru relaxare, precum și locuri special amenajate pentru a petrece timp în pădure  sau lângă apă.

În clădirea principală există un cuptor traditional pe lemne pentru gătit, vase pentru prepararea brânzei și un spatiu special pentru activitați indoor cum ar fi : meditație, yoga , workshop-uri și posibilitatea de a lua masa atunci când vremea nu permite asta afară.

Aici se intorc acele oi multe și capre pe care mai devreme le-ai zărit pe câmp. Vei putea să asiști la mulsul lor și chiar să contribui la această activitate, însa asta bineînteles organizat. Pentru cei mici va fi foarte distractiv.

De precizat că aici se va afla și o mică făbricuță de producție pentru brânzeturi fine, care ne vor încânta papilele gustative și care ne vor oferi prilejul multor activitati drăguțe pentru prepararea brânzei.

Undeva în mijlocul acestui nucleu se află vreo 2-3 tei care dau locului un parfum minunat și călătorului o ușoară stare de beatitudine. Lângă ei se află o fântană veche, sau mai degrabă un puț dintr-acela cu rotiță pe care o învârți ca să cobori găleata după apă, pe care copiii o găsesc fascinantă.

În pașii tăi prin cetate, vei vedea câțiva cai blânzi lângă câte un copac lăsați să pască în voie.

Vor mai fi și altele de văzut, însă momentan ele fac parte din planurile de renovare și au ființă doar în ochii noștri, ai celor ce construim acest loc care va fi gata în toamnă probabil.

 

Ce facem împreună? Activități

Workshop-uri – Prepararea brânzei (tipuri de brânzeturi speciale după retețe din toată lumea).

Pregătirea și cocerea pâinii în cuptorul de lemn și a altor produse de panificație.

Vom prepara uneori liquor precum și alte băuturi alcoolice folosind fructe, miere, produse naturale.

Vom găti împreună pe pietre și în alte moduri vechi traditionale.

Abilitati bushcraft – locuit și supraviețuit în natură – foc, dormit în natură, purificarea apei, crearea de cuțite și unelte primitive, sulite și săgeți.

Vom oferi tururi speciale cu UTV către Dunăre pentru un picnic pe mal, curse cu barca în care putem vizita Bulgaria sau Ostrov mini-delta, unde putem servi preparate din pește, excursii, ture de caiac pe lacul Comana, plimbări cu bicicleta către Dunăre și satele din apropiere.

Unele activitați vor face parte din programul nostru împreună, iar altele vor fi optionale și contra cost.

 

Facilitati

Pe lângă faciltățile enumerte în descriere am mai preciza și faptul că bucătăria are un beci în care se vor depozita cele necesare, beciul ținând loc de frigider.

 

Regulile casei

Ne place să păstrăm sărbătorile așa cum am învățat de la bunicii noștri, așa ca în aceste zile nu se va lucra.

De fumat se poate fuma, însa ne mai gândim dacă să facem un loc special pentru asta sau dacă se poate oriunde. Totuși este important pentru noi să nu fumați lângă copii.

Bauturi alcoolice se pot consuma, însa ponderat, și poate ar fi de preferat mai mult spre seară cand eventual ne asezăm în jurul focului. Ne putem îmbăta însă cu povești frumoase, vorbe de duh și discuții deschise din care putem vedea și învăța noi și diferite perspective.

Nu acceptam consumul de substante ilicite.

Muzica este iubită, ne vom adapta în funcție de grup. Ne plac foarte mult instrumentele muzicale, așă cine dorește poate să vină cu ele. Noi suntem mai mult decât bucuroși să îi ascultăm cântând. Avem și noi chitare și tobe din Africa le veți putea folosi cu grijă seara lângă foc.

Donatie recomandata

Donație recomandată și gratuit pentru copiii sub 14 ani daca vin cu familia (daca aveți mai mulți copiii sub această vârstă vă rugăm să ne spuneți înainte și ne vom gândi la o sumă în funcție de numarul acestora).

 

 

Program

Noi vă oferim variante și decidem de comun acord.

Cetatea noastră va putea functiona de la anul, insa in caz ca vom putea incepe mai devreme , vom face cunoscut acest aspect.

 

Direcții

Pe Google Maps \ Waze ne găsiți doar scriind “Ferma Doi Lupi”

Dinspre București mergeți către Giurgiu pe DN5, după 40 km o luați la stânga pe DN41 pe drumul către Oltenița, ajungeti în comuna Băneasa. Pe drumul principal la capătul satului veți vedea pe stânga o mică troiță unde o luați la dreapta, treceți de biserică și apoi stânga pe drumul de țară. De acolo veți găsi semne care vor indica drumul către noi.

 

 

CONTACT

https://www.facebook.com/fermadoilupi/

Monica Ionita – 0754936455

Shahar Bar – 0758041443

 

Scroll Up