contact@mutatlatara.ro

Cetatea Solca

„Soarele și Luna”

(Str. Ștefan cel Mare nr. 16, Solca, județul Suceava)

 

Cine suntem

Noi suntem Alin, Alexandra și Alma (1an și 4 luni). Alin este iubitor de natură, explorare / alergare prin pădure, ciclism, sport, lucru în lemn, marketing online, grafic design și multe altele. Alexandra face lucru manual (pagină Esență de suflet), ateliere de creație, iubește bucătareala, învață despre homeschooling și grădinărit. Asta este pe scurt, povestea continuă în curând și pe www.soarelesiluna.ro

Suntem fondatori ai Asociației BAFI și voluntariem cu drag de peste 5 ani. În general filozofia noastră este “fii schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume” și ajutam cu ce putem în comunitate și împrejurimi, sărbătorim bucuria de a fi și o observam pe Alma cum crește.

Descrierea locației

Cetatea din Bucovina este așezată în Solca, locul cu cel mai curat aer din România – conform publicațiilor ecologice – al doilea din Europa ca și cantitate de ozon. Un loc liniștit, stațiune, cu starea unei comunitatăți de sat de aprox. 2000 de locuitori care trăiesc în buza pădurii. Locuim într-o casă din lemn și lut, construită în 1977. Căsuța are un aer boem, pereții exteriori sunt acoperiți cu șindrilă, este înconjurată de arbori și situată departe de drumul principal. Căsuța este dispusă pe două etaje și are 4 camere de locuit, o bucătărie pe care noi am amenajat-o spontan, practic, și un pod care poate fi transfomat în zonă de lounge. Toaleta este într-o parte a șurii, clasică de țară. Dușul momentan e solar. Da, există și o sură imensă pe care noi visăm să o transformăm într-un “hotel la fân” pentru vizitatori și voluntari, dornici să doarmă în fan și la hamac. Avem și o curte mare și o livadă întinsă pe un deal care se termină într-o pădure tânără. Prin fața casei trece un pârâu curat și frumos – care este activ mai mult în sezonul ploios.

 

Scopul întâlnirii / Ce vom face aici împreună / Ce oferim

Am numit cetatea noastră Soarele șI Luna – Solca cu intenția de a amenaja aici o Școală Vie, un centru educational și recreațional pentru oameni, copii și adulți. Intenționăm să creăm un sanctuar aproape în brațele naturii, aproape de pădure pentru a permite oamenilor conectarea la natură, trai simplu – autocunoaștere. Pe copii, dar și pe adulți, vrem să-i ducem în pădure, să-i invitam la joacă prin flora spontană, sa învățăm despre plantele și animalele sălbatice, sa construim ierbare și insectare, sa culegem ciuperci și fructe sălbatice. Pe pasionații de fotografie – Alin ii va conduce pe cărările căprioarelor, urșilor și animalelor pădurii. Doritorii vor putea vizita vecinii și discuta despre viața la țară, vor observa sau vor participa activ la muls vaca, îngrijit capre și oi, se vor plimba cu calul sau căruța. Vom face împreună sau individual trasee prin pădure, vom urca la un complex de stânci – Pietrele Muierii. În Solca este o piscină renumită cu apă dulce, sărată și cu două feluri de saună, unde vizitatorii noștri se pot relaxa și bucura. În oraș există o mănăstire veche, monument istoric.

Program

Programul va fi ajustat în funcție de condițiile meteo și de interesele grupului.

Vineri primim musafirii, care se instalează și acomodează cu spațiul. Poate include plimbări scurte pe ulițe, prin comună. Vom servi cina împreună și ne vom cunoaște mai bine. Vineri seară, ori sâmbătă dimineață propunem îmbăiere la piscina locală (bilet intrare 40lei/persoană), Sâmbătă și duminică vom desfășura activități de explorare a naturii, vizite prin vecini, ateliere de creație în casă/grădină, excursie pe traseu montan. Discuții de grup pe tema – mutat la țară, jocuri de socializare, muzică, dans și foc la vatră.

Programul desfășurat cu fiecare grup va fi personalizat în funcție de consensul activităților alese, de exemplu: dacă o parte din grup vrea drumeție – iar copii vor să creeze ceva cu mâinile lor, ne împărțim în 2 celule de activitate. Ideea esențială este să fie un context lejer, să evităm supra aglomerarea și un program prea rigid. 

 

Reguli ale cetății

– Foc se face într-un singur loc, la Vatră;
– Colectam deșeurile selectiv, avem coșuri pentru plastic, pentru compost, pentru aluminiu, sticlă, hârtie sau deșeuri menajere;
– În casă nu se fumează, afară chiștoacele se colectează în scrumiere;
– Animale musafirilor sunt binevenite în curtea noastră. În casa nu sunt binevenite, din motive de igiena (căci avem copil mic) și din cauză ca avem noi câteva animalute și vrem sa le păstrăm spațiu – un minunat câine (Nor), două pisici (Felix și Siri) și mai nou, 4 minunați puiuți de pisică;
– Oricând apare gândul de genu’ “oare cum / unde / ce se face aici” întreabă gazdele, așa se previn tulburările bunăstării.

– Un alt aspect important este legat de convingerile fiecăruia. Le aprob și încerc să le înțeleg pe toate. Locul acela este liber de convingeri, rase, orientări, atâta timp cât nu se încearcă prozelitism. Fiecare suntem unici în felul nostru și ne dorim să păstrăm acest lucru.   

 

Masa

Nu asigurăm masa, dar punem la dispoziție cele necesare pentru gătitul la comun și fiecare participă cu alimente, pe care le putem decide în avans, în funcție de ce vrem să gătim. Vă putem oferi legume de sezon, din grădina personală sau vecini, însă va trebui să luați în calcul cele 3 mese pe zi/weekend.

Dacă doriți să susțineți economia locală vă putem pune la dispoziție o listă cu produsele ce pot fi cumpărate din comună, în funcție de sezon, și ce vă trebuie în plus vă puteți asigura din alte surse. Există supermarketuri la distanță mică.

 

 

Ce să aduceți

Pentru drumeții aveți nevoie de bocanci sau pantofi de trekking, rucsac, sticlă de apă și haine comode.
Cort, hamac, salteluțe, saci de dormit, haine de schimb, sandale de munte sau papucii sunt esențiale pentru o ieșire de weekend.
La țară mai sunt și insecte, deci orice repelent preferați și haine adecvate. Noi suntem oarecum mai relaxați cu prezența insectelor și folosim repelente naturale.

Costum de baie pentru piscină.

 

 

Date stabilite

După 1 august 2019.

 

 

Donație recomandată

Pentru a susține Cetatea, fiecare persoană poate oferi o donație recomandată. Copiii sub 14 ani nu plătesc. Toate donațiile vor merge către Asociația BAFI.

 

CONTACT

Solca, Str. Ștefan cel Mare Nr. 16, județul Suceava

Alexandra 0755 264 363
Alin 0755 403 224
email: ​bucuriadeafi@gmail.com
facebook: ​https://web.facebook.com/Soarele-%C8%99i-Luna-Solca-2140299556051192/

Direcții

Coordonatele GPS:​ 47.704547, 25.839594

Puteți veni dinspre Gura Humorului, prin Cacica. Alternativ prin Suceava – Milișăuți – Arbore. Acestea sunt rutele mai cunoscute și cu drumuri mai bune.

 

 

Scroll Up