contact@mutatlatara.ro

Cetatea Valeapai

Căsuța Trifan din Valeapai – Banat

(Sat Valeapai nr. 134, comuna Ramnna, județul Caraș-Severin)

 

Cine suntem noi

Suntem Nicoleta și Radu Trifan, avem doi copii și locuim în Timișoara. Încercăm să petrecem cât mai mult timp la casa noastră din Valeapai, județul Caraș-Severin, aflată la circa 60 km de Timișoara, la poalele munților Areniș. Aici ne ocupăm de grădinărit și restaurat, organizăm evenimente, ne implicăm în viața comunității etc. Casa noastră este sediul Asociației Acasă în Banat, înființată de noi pentru a interveni în mod organizat în sprijinul persoanelor defavorizate, dar și a protejării patrimoniului arhitectural din zona Banatului. Cetatea și Asociația sunt două proiecte de suflet care se împletesc perfect și aduc o energie extraordinară atât în viețile noastre, cât și a celor care ni se alătură.

 

Descrierea locației

Noi i-am spus „Căsuța Trifan din Valeapai” și i-am făcut pagină de Facebook. Ne e tare drag de ea. O casă mică care de trei ani este în proces de restaurare, dar care ne dă multe satisfacții. Este o casă de jeleri din 1850, tipică pentru zona de munte a Banatului, construită pe fundație de piatră, cu structură din lemn masiv și pereți lutuiți. 

Proprietatea este amplasată la poalele unui deal calcaros, rezervație fosiliferă și cuprinde, pe lângă clădirea cu trei camere, două grădini, o livadă, vie, toate amplasate pe terase diferite amenajate pe deal și mărginite de o pădure.

Deocamdată oferim doar cazare la cort pentru că avem doar o cameră locuibilă, în care vom dormi noi cu copiii. Când vom termina de amenajat camera de oaspeți, o vom pune și pe aceea la dispoziție. Putem găzdui circa 10-15 corturi ce pot fi amplasate nu doar în curte ci și în alte puncte de pe proprietate, fiecare având farmecul lui. Nu avem apă curentă, așa că va trebui să o procurăm de la fântână, pentru băut, gătit și spălat. Avem doar o toaletă în curte, dar pentru că nu este destinată unui nr. mare de persoane, vom construi o a doua, în altă parte a proprietății.

 

Ce facem împreună

În primul rând ne vom întâlni pentru a schimba idei și bune practici în toate aspectele ce țin de viața la țară, restaurarea caselor tradiționale, noile tipuri de agricultură, punerea în valoare a produselor și revitalizarea comunităților sătești. 

În al doilea rând vom pune în practică ideile discutate, atât în restaurare cât și în agricultură. Împreună vom putea construi, repara, grădinări, cosi, culege, etc. 

În al treilea rând, ne vom petrece o parte din timp în afara porților Cetății, pentru a explora împrejurimile și a participa activ la viața comunității.   

 

Regulile casei

Întâlnirile vor începe de vineri după-amiaza și se termină duminică după-amiaza, ziua și ora sosirii / plecării fiind libere. Programul fiecărei întâlniri va fi anunțat în prealabil și va fi decis de către noi, iar la fiecare întâlnire ne vom consulta cu voi pentru idei și sugestii legate de viitoarele întâlniri. Pe durata întâlnirii fiecare trebuie să se considere un localnic și nu un vizitator, un membru al gospodăriei, nu un invitat.

Respectăm natura și comunitatea locală, cultivăm biologic, fără chimicale, prețuim arhitectura tradițională și promovăm păstrarea patrimoniului construit din satele Banatului, creștem copiii în contact cu natura și viața de la țară, deschidem porțile vizitatorilor, voluntarilor și turiștilor.

Nu asigurăm masa, dar punem la dispoziție cele necesare pentru gătitul la comun și fiecare participă cu alimente pe care le putem decide în avans, în funcție de ce vrem să gătim. Avem posibilitatea să coacem pâine în cuptorul de lut, iar în curte se poate găti la foc deschis, fiind excluse clasicele „grătare de mici”. Se pot consuma băuturi alcoolice, însă în cantități moderate și numai după-amiaza spre seară, nu în restul zilei. De asemenea, ascultăm muzică la volum moderat și excludem „chefurile”.

Dacă veniți cu animale de companie, sunt binevenite, dar nu ne asumăm răspunderea pentru ele, va trebui să le supravegheați permanent.

 

Ce să aveți cu voi

Veniți pregătiți cu tot ce vă este necesar pentru cazarea la cort. Luați cu voi alimentele pe care doriți să le consumați sau să le gătim împreună. Fiți pregătiți cu haine „de scandal” pentru lucrările ce le vom face împreună sau pentru plimbările în natură, preferabil cu ghete sau cizme, pantaloni lungi indiferent de vreme, pălărie de soare, produse antițânțari, mănuși de lucru.

Donație recomandată

Pentru a susține Cetatea, fiecare persoană poate oferi o donație recomandată.  Copiii sub 14 ani nu plătesc. Toate donațiile vor merge către Asociația Acasă în Banat.

Înscrieri

Pentru a vă înscrie ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook sau pe emailul asociației acasainbanat@gmail.com. Vă rugăm să specificați numărul de persoane, data și ora sosirii/plecării, dacă sunt minori și ce vârste au.

Program propus

Pentru fiecare zi în parte vom avea un program prestabilit și anunțat de dinainte. Vineri și sâmbătă vom avea activități practice: construit, restaurat, grădinărit, cosit, cules, făcut vin (toamna) și în general tot ce se face în mod curent într-o gospodărie, fiecare fiind considerat parte a acestei gospodării. Duminica, zi de repaos în comunitate, pe care o respectăm ca atare, va fi dedicată plimbărilor, explorării împrejurimilor și diverselor activități nelucrative . 

 

 

Direcții

Pentru a obține cele mai bune direcții căutați ”Căsuța Trifan” în Google Maps și identificați traseul optim. Țineți cont că satul are trei intrări (dinspre Vermeș, Ramna și Duleu). Toate drumurile sunt neasfaltate. Într-o stare relativ bună este drumul dinspre Vermeș. Dacă a plouat recent și nu aveți 4×4, nu vă aventurați pe drumul dinspre Duleu, mai bine ocoliți prin Vermeș. Odată ajunși în sat, întrebați localnicii și vă vor îndruma spre locația noastră, dacă nu ați identificat-o deja pe Google Maps.

 

CONTACT

Adresa: sat Valeapai, nr. 134, com. Ramnna, jud. Caraș-Severin

Email: acasainbanat@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/casutatrifan/

 

Scroll Up