contact@mutatlatara.ro

Cum să alegi o casă la țară

Cum să alegi o casă la țară

Alegerea unei case la țară nu e un lucru tocmai simplu de făcut. Sunt multe de luat în seamă și se leagă strâns de motivul mutării la țară sau de motivul cumpărării unei case. Care sunt nevoile tale sau ale familiei tale? Va fi casă de vacanță sau locuință permanentă? Va fi casa pentru bătrânețe sau o casă care va deveni loc de desfășurare a unei afaceri? Ai copii? Vrei să faci agricultură sau doar să muncești online? Odată ce ai lămurit în mintea ta aceste aspecte, e mult mai ușor să faci alegerea potrivită.

Orice locuință nouă sau veche vine cu avantaje și dezavantaje, în funcție de vechime, locație, amplasament, mărime, preț, utilități, costuri de întreținere, ș.a.m.d..

Ce trebuie luat considerare pentru cumpărarea unei case:

actele, posibilitate de vânzare/cumpărare prin notariat (de verificat dacă toate spațiile și anexele sunt trecute în acte).

accesul, pentru mașină mică (+ materiale de construcții) și distanța până la magazine, spital (sau cabinet medical), școală (grădiniță) și distanța de oraș în cazul navetei. Accesul iarna!?

terenul, ca mărime, amplasare, înclinație, vegetație și pomicultură, calitatea solului și câte ore de soare are pe zi dacă se află între dealuri – important pentru sănătate și pentru grădină.

utilitățile, în special de verificat calitatea și cantitatea apei – indiferent dacă vine din izvor, fântână sau rețea. Costurile de racordare la rețele (curent electric, apă, gaz). Internet!

vecinii, comunitatea învecinată este foarte importantă, așa că înainte de a cumpăra casa, vizitează și stai de vorbă cu 2-3 vecini. Înainte de a cumpăra casa, dacă se poate, stai în ea sau în curte la cort 3 zile!.

prețul, fiecare vânzător cere atât cât dorește pe bunul lui. Se poate afla prețul caselor din zonă (la magazinul din sat, la primărie sau în anunțuri de pe internet).

sursele de încălzire, o sobă nu este chiar simplu de construit, așa că ar fi bine dacă ar exista deja surse de căldură (atenție la hornuri). E bine de aflat și costul lemnului în zonă (și sursa), dacă nu există gaz.

structura construcției, inclusiv podul, instalația electrică, fosa septică, umezeala (se poate face și o expertiză tehnică la nevoie).

meșteri disponibili din zonă, dacă nu te pricepi la construcții sau nu ai timp pentru asta. O casă veche cu siguranță are nevoie de lucrări de reparații.

anexele, sunt importante, pentru că la casă mereu ai de depozitat scule, scară, roabă, lemne, etc..

cabinet medical (stai de vorbă cu medicul)

școala sau grădinița (stai de vorbă cu directorul, profesorii sau educatorii)

potențialul turistic și economic al zonei.

mijloacele de transport.

De preferat este să vezi mai multe case înainte de a cumpăra una. Alege mai întâi județul și zona, apoi comuna. Plimbă-te prin sate și întreabă oamenii, la magazine sau la primărie. Multe case frumoase de vânzare nu apar pe internet!

Și în final… Ascultă-ți inima! Căsuța ta te așteaptă undeva 😊

 

 

Scroll Up