contact@mutatlatara.ro

Din ce trăim la țară…

Din ce trăim la țară…

Mereu sunt întrebat din ce trăiesc la țară, ca și cum aș fi „singura ciudățenie” care viețuiește astfel, și ca și cum n-ar trăi zeci de milioane de oameni tot la țară în Europa.
Bine, să trăiești de când lumea la țară e una, iar să te mulți la țară e altceva.
Pentru un om care nu este deschis către schimbare, care nu este dispus să învețe și care nu face eforturi să se adapteze, e greu și în oraș, nu numai mutat la țară. Pentru el e greu oriunde în lume, mai ales în vremurile în care informația circulă dintr-un continent în altul în fracțiune de secundă. Totodată, mulți dintre cei care trăiesc în orașe, nu odată în viață aleg ei înșiși să facă diverse cursuri, schimbări majore, reprofilări, o a doua facultate, să-și asume riscuri, și altele și altele. De ce la țară n-am face asta?
Mutarea la țară, fiind o schimbare majoră, o lume nouă pentru unii, evident că cere adaptare, învățare, chiar reprofilare… Nu știu de ce în mintea multora viața la țară pare să însemne doar un loc de concediu sau un loc în care nu se poate face altceva decât grădinărit sau crescut animale la nivel de gospodărie, când de fapt aici e plin de oportunități și lipsă de oameni.
Cine spune să ne mutăm la țară și să stăm degeaba? Ideal e să ne mutăm la țară cu scopul mare, lung și lat de a face exclusiv sau mai mult ceea ce ne place – ca loc de muncă, chiar inventat, și nu să aducem fabricile după noi. Poți trăi cu bucurie dacă muncești ce-ți place.
De exemplu, poate nu cel mai potrivit, într-o bună zi, tu contabil în oraș, te trezești că-ți place să pictezi și te gândești să te muți la țară pentru a face asta. Cine te oprește să-ți construiești un plan pentru asta? Dacă ai un apartament de închiriat și o casă a bunicilor la țară, e mai simplu, dar dacă nu ai, și totuși vrei să faci pasul, poți face contabilitate online de la țară part time (mergi o zi pe săptămână la oraș cu actele), iar în timpul liber să pictezi, …sau poți face între timp o școală/cursuri de pictură, apoi să produci tablouri/produse hand-made pictate, ori să organizezi tabere de pictură cu copii, sau altele în domeniu, în timp ce soțul/soția face un centru de colectare de fructe de pădure, crește măgărițe sau face logistică online. Cine spune că e simplu să faci această schimbare? Nu e simplu, necesită efort, mai ales în plan mental, dar e despre și pentru viața ta.
Unii iau credite bancare pentru o mașină scumpă care se devalorizează drastic, dar le e frică să ia un credit pentru o mică afacere de suflet și de drag. Ori, cine spune că trebuie să rămâi contabil pentru toată viața? Poți deveni, dacă crezi că poți și vrei cu adevărat, dacă nu contabil în zona rurală, poate angajat local, navetist, patron de magazin, tâmplar, profesor sau aproape orice vrei tu, dacă mai și urmezi o școală sau cursuri în domeniu, în caz de nevoie. Adică te pregătești pentru viața la țară. Există fonduri EU și cunosc oameni care așa au început. Există locuri de muncă în străinătate pentru a aduna bani pentru un început la țară. Există sate în care se aduce pâine de la 100 de km distanță, pentru că nimeni nu deschide o brutărie/patiserie cu cafea bună care să funcționeze pentru satele din jur, iar cei care ar putea face asta vor să devină milionari, nu să trăiască în pace. Există job-uri online part sau full time. Unii fac traduceri online, tot de la țară, iar alții cresc capre – fermă de capre, nu o capră – două. Alții au cumpărat, cu ajutorul fondurilor, solarii mari, …desigur că dintr-o grădinuță cu 7 morcovi și 5 păstârnaci nu se poate trăi. Electricienii, zugravii și instalatorii nu fac față solicitărilor la țară. Cei buni și serioși, desigur. Apoi, centru after-school la țară?? Sunt și copii pe aici. Ar fi multe idei…
Pentru orice schimbare putem găsi 1000 de motive contra, dar soluții există tot timpul, chiar dacă noi nu le cunoaștem încă… Important e să le căutăm, iar împreună le descoperim mai ușor!
Depinde care e scopul mutării la țară, pentru că dacă lucrezi în oraș la patron și asta vrei să faci toată viața sau nu crezi că poți face altceva vreodată, probabil că la țară nu vei găsi cu ușurință ceva de făcut.
Sigur că nu toată lumea vrea/poate să facă schimbări, să învețe lucruri noi, să își asume/construiască viitorul, și mulți aleg să trăiească în zona gri, la căldurică, până la final… Vorba aia: Viața-i grea, dar trece! Totuși, există și fabrici pe lângă multe orașe, iar ele pun la dispoziție transport, care durează ca timp tot atât cât durează și în București, iar calitatea vieții ar fi cu totul alta.
Pozele sunt de la locul meu de muncă.
Scroll Up