contact@mutatlatara.ro

Tabăra TRAI

Tabăra TRAI

Dată/Orar
Perioada - 18/06/2020 - 21/06/2020
Toată ziua

Locație
Frații Jderi - Utopia Verde

Categorii


Loc și timp pentru armonie

🌬️ Intenția

≋ Un cuib pentru creșterea unei comunități intenționale ecologice în România.

≋ O cale de consolidare a relației armonioase cu natura, pornind de la interior spre exterior și de la principii la practică.

≋ Un punct de convergență anuală a celor care au o practică ecologică.

🏞️ Locația

Suntem găzduiți de Frații Jderi în Utopia Verde. Locul este cea mai apropiată realitate fizică a unui sat ecologic pe care am putut-o găsi momentan în România. Ne va ajuta să simțim ce înseamnă să trăim împreună, în case naturale, clădite cu grijă față de natură, înconjurați de vegetație abundentă.

‘Izolat la poalele unor versanți, ca într-un cuib al pădurii, sătucul readuce ideea locuirii, ca act de ocrotire a omului, într-un mediu natural și neagresiv, îngrijit și respectat. Premise ideale pentru a reface, după multe încercări ale vieții, legătura fundamentală a omului cu natura. Acest loc poate fi un început în regăsirea naturaleței și simplității, a stării de echilibru.’

Detalii despre locație se găsesc aici: www.fratiijderi.ro/

🔥 Principii

Principiul central al experienței este ancorat în realizarea tranziției de la mentalitatea și stilul de viață de ‘Consumator’, la un mod de a gândi și a fi ‘Creator’. Formatul, activitățile și oamenii prezenți sunt ramificații ale acestui principiu.

Practici pe care este clădită tabăra:

▵ Atenție – Utilizarea conștientă a resurselor și eliminarea risipei de orice fel;

▿ Respect – Consumul produselor strict vegane în timpul taberei;

▵ Focus – Lipsa consumului de alcool sau substanțe psihoactive în timpul taberei;

▿ Echilibru – Compensarea consumului (offsetting) – dăruirea de resurse înapoi către natură și societate.

🌲 Elemente de Arhitectură a Procesului

◇ Bucătărie Colectivă. Prin implicarea tuturor ca și creatori ai unei experiențe esențiale: pregătirea mesei. Noi toți vom fi responsabili de organizarea și servirea meselor. Va exista un sistem de echipe prin rotație, astfel încât fiecare să gătească măcar o dată.

◇ Spații Deschise. Agenda și conținutul experienței vor fi fluide. Pe lângă ancorele fixe, întreaga experiență va fi co-creată la fața locului de către toți cei prezenți. Fiecare om prezent va putea propune o activitate, iar grupul se va auto-organiza în funcție de interese și nevoi.

◇ Economie Colectivă. O practică bazată pe asumarea colectivă a responsabilității pentru costurile experienței. În cadrul evenimentului va exista un spațiu de înțelegere și practică de distribuire a responsabilității financiare. Mai multe detalii despre modelul economiei colaborative se găsesc aici: www.artofhosting.be/harvest-2016/how-much/

Ca forme de organizare, am primit inspirația din metode precum:
– Art of Hosting, prin Toke Palludan Moller;
– Theory U, prin Otto Scharmer;
– Sociocrație 3.0, prin James Priest;
– Ecovillage Design, prin Global Ecovillage Network;
– Permacultură Socială, prin Rob Hopkins;
– Autonomie în învățare, prin Universitatea Alternativă.

Precum și din viața simplă de la țară din România, din cum ne-au crescut părinții și bunicii noștri, din cum am mâncat roșii din grădină, din cum am învățat să umblăm desculți pe pământ și să bem apă de la izvor, din cum am stat la soare pe câmpie și din cum am văzut norii plutind.

⛰️ Oamenii

Experiența este pentru cei care au o practică ecologică sau fac pași pe această cale. Dată fiind capacitatea locației, putem găzdui 40 de oameni. În cazul în care numărul celor care își doresc să participe e mai mare decât acesta, se va face o selecție în funcție de relevanța practicii și dorința de contribuție în cadrul evenimentului.

Câțiva oameni au ales să susțină acest spațiu încă de când era doar o idee de ‘cum ar fi să’. Ei s-au conectat și au contribuit la crearea lui fie printr-o poveste sub un copac, printr-un masaj, printr-o vorbă bună la momentul potrivit, prin susținerea cu calm în timp de criză, fie prin a pune banii necesari avansului dat la locație, printr-o coincidență. Fiecare are deja o practică ecologică pe care o va împărtăși cu noi:
– Aurelio Hammer – Auroville India, Swaram Sound Experience
– Dana Nedelcu, Kirtan;
– Mario Barangea, Filozofie Aplicată – Ecosofie
– Petra Acker, Kirtan
– Sophia InLak’ech, Geometrie Sacră

💧 Tematicile:
– cumpărăturile și traiul fără risipă (zero waste);
– bucătăria vegană;
– filozofia ecologică aplicată;
– elementele unei comunități intenționale ecologice;
– economia colectivă;
– arta și formele de creație cu drag de natură;
– crearea de produse de îngrijire personală naturale;
– reciclarea creativă a textilelor;
– grija față de oamenii mici;
– antreprenoriatul cu impact redus asupra mediului.

❉ Participare

Vom lansa detaliile despre participare în curând.

Contribuția financiară are două praguri, pentru a permite fiecăruia să aleagă nivelul de unde simte că poate oferi:

Nivelul 1 – 1300 de lei – acoperă costurile logistice (20 de locuri)

Nivelul 2 – 1500 de lei – acoperă costurile logistice și susținerea facilitatorilor (20 de locuri)

Dat fiind modelul economiei colaborative pe care lucrăm, toți participanții vor cunoaște transparent toate încasările și cheltuielile. Echipa de organizare și majoritatea facilitatorilor oferă timpul și munca lor drept contribuție. Toate plățile efectuate din bugetul taberei vor fi cunoscute și asumate de întreaga comunitate.

TRAI – Trăim cu Respect, Atenție și Intenție

Scroll Up