contact@mutatlatara.ro

Satul viitorului

Satul viitorului

Se pierde tot mai mult în trecut satul bunicilor, satul plin de noroi, satul fără case cu baie și apă caldă, satul în care s-a plâns destul, satul fără drumuri asfaltate, satul oamenilor fără drepturi, satul din care mulți nu de prea mult bine au plecat.
Dar, satul nou (vestea bună), satul viitorului în România, răsare odată cu conectarea la internet, cu drumurile asfaltate, cu mai multă educație și diversitate, cu tineri care se întorc după ce au văzut ce fac alții prin alte locuri, cu fonduri pentru rural. Satul românesc al viitorului va arăta așa:
– săteni educați și conectați, care își cunosc drepturile;
– primari și alți funcționari implicați în proiecte realizate corect, nu doar pe jumătate;
– medici de comună care te vor sănătos, nu care te așteaptă bolnav ca să-ți dea pastile;
– profesori dedicați și școli mai bune; parteneriate între școli de sat și școli de oraș.
– natură curată, gunoiul aruncat în recipientele de colectare; – fără chimicale și prafuri ciudate care distrug pământurile; – semințe curate;
– omul de la sat va face un lucru și bine, în loc de 10 lucruri făcute care-cum.
– ajutor, voluntariat, empatie, dăruit de timp, energie și lucruri, bucurie de a trăi împreună în comunitate, toate acestea vor umple golul ce șade ca o ceață între mulți oameni ai satului vechi.
– afacerile locale făcute în colaborare, dar separat, pe clustere. Fonduri folosite ca să conecteze mai multe afaceri în rural, nu doar câte una ici-colo pentru a spăla cineva niște bani! Astfel, un sat oarecare poate deveni turistic sau agricol, sat în care vor veni bani pentru oameni, nu doar pentru partide, cum ne-am obișnuit deja de atâția ani.
– cazare la țară, în gospodării, turism bazat mai mult pe relaționare și prietenie, nu doar pe câștiguri și servicii.
-satul în care educația, cultura și tradițiile se vor împleti cu munca și va fi iar sens în toate, dar în contextul actual.
Dar cine să le facă pe toate dacă nu noi? În satul despre care vorbesc nu ne mai mândrim doar cu Decebal, Avram Iancu și alții din trecut, ci și cu ce facem noi, eu și tu!
Va veni ziua când țăranul va fi iar mândru că e țăran. Și mulți, după ce vor termina vineri seara mulsul vacilor sau munca de la țară care o fi ea, își vor pune cămașa și vor pleca la un eveniment, cum mulți fac deja prin țări care s-au deșteptat mai devreme. Iar noi vom avea un pas în față: natura încă suficient de vie, pe care trebuie să o protejăm!
Împrieteniți-vă local prin grupurile județene Mutat la țară, (exemplu Mutat la țară – Arad) sau prin orice alte metode cunoașteți și puneți-vă de acord să colaborați. Ajutați-vă! Nu trebuie să vă întâlniți, puteți discuta online ideile voastre, chiar prin Zoom sau alte platforme. Apoi, dați-i drumul!

De negativiști și de plângăcioși eu, cel puțin, sunt sătul. Dacă m-aș fi luat după ei, în loc să-mi văd acum liniștit de cafea la mine-n bucătărie la țară, aș fi băut-o pe fugă undeva prin Londra.

Scroll Up