contact@mutatlatara.ro

Viața la țară așa cum ne-o amintim din copilărie a murit și murită rămâne, dar satul românesc e tot aici!

Viața la țară așa cum ne-o amintim din copilărie a murit și murită rămâne, dar satul românesc e tot aici!

Dacă cineva spune că vrea să readucă viața la țară în acea formă din trecut, fie vorbește din dor de părinți, fie nu știe despre ce vorbește și nu trăiește așa cum vorbește.
Familii care sa trăiască exclusiv din agricultură și creșterea animalelor la nivel de gospodărie, mai ales folosind tehnicile și sculele secolelor 19 și 20, fără alte venituri, sunt sortite întoarcerii la oraș în scurtă vreme sau, mai rău, unui trai greu și împovărător, nicidecum bucuriei de a trăi la țară. Nu știu de ce ne-am limita orizonturile, veniturile, vacanțele, prieteniile și multe altele la aproape de zero, în speranța că vom trăi mai mult… și cam atât, iar nici asta nu e sigur.
Viitorul pe care ni-l dorim cei mai mulți, și sunt sigur de asta, este cel al vieții la țară în condiții de secol 21, adică cu ajutorul noilor instrumente de munca mai lejeră (nu de rupt spinarea) care oferă mai mult timp liber și al comunităților rurale închegate și îmbibate de educație și cultură. Asta e meritul globalizării, pe lângă multe erori cu care vine, dar luăm ce e bun din ce nu putem schimba, nu? E total greșit să negăm totul și să fugim undeva, în izoalare totală „la mai bine”, la trecut, timp în care noi fie nu am trăit, fie am copilărit și nu aveam resposabilitățile de atunci ale adulților.
Cu ce trăiește mai rău un om conectat la o lume întreagă, care eventual dezvoltă o mică afacere turistică (în afara acestei perioade), construiește mobilă sau produce hrană și poate asigură în acest fel câteva locuri de muncă susținând astfel comunitatea în care trăiește – un om care muncește și el grădina, decât unul care doar muncește la grădină și crește animale, dar e izolat și rupt de lume?!
Din cei 66000 se membri cu siguranță sunt unii împotrivă a ceea ce spun și vor să se întoarcă la tăiatul lemnelor cu joagărul, dar sunt curios cei care împotrivesc, în ce condiții trăiesc la țară, cu ce fel de venituri, pentru cât timp sau cu ce costuri, cu ce planuri de viitor pentru copiii lor și cu ce scop? Scopul nostru pe pământ vreau să cred că trece dincolo de supraviețuire… supraviețuire chiar luată în unele cazuri exclusiv în mod personal, poate chiar egoist.
Mai sunt unii care spun că nu e nevoie de internet la țară, dar ei discută aici cu ajutorul lui. Repet ceea ce am mai spus, nu vreau nici eu 5 G, dar un internet pe fir în toate satele ar face mult bine tuturor. Mulți dintre cei care produc hrană sau oferă servicii la țară, dacă nu sunt conectați la lumea întreagă și nu sunt educați să folosească această resursă utilă, efectiv nu-și pot vinde produsele (sau ajung să fie păcăliți) și trăiesc foarte greu, și nici nu pot învăța lucruri noi prea ușor, ca de exemplu ce înseamnă produse BIO. Mulți cred că orice crește în grădină, fie ea stropită cu orice chimicale, tot BIO e. Fals! Nu mai suntem pe vremea în care mergeau oamenii cu carul 2 zile ca să-și aducă grâu pentru animale, deși unii spun că acolo ar trebui să ne întoarcem, ei însă nefăcând asta.
Mai sunt unii care spun că vor să trăiască rupți de tot și toate, dar nu e nimeni care face asta pe termen lung de fapt fără venituri din exterior sau fără mici afaceri locale care se bazează tot pe exteriorul gospodăriei sau satului, prin comunicare.
Avem nevoie de comunicare, conectare, prieteni, proiecte inteligente (mai ales comune), de idei bune puse în practică, de susținerea celorlalți, de educare și de infrastructură!
Nu văd nimic rău în a trăi mai elegant și mai ușor la țară decât o făceau străbunicii despre care spunem că au trăit mult și bine, dar care se spălau în lighean. Adevărul e că o duceau tare greu și singurele lor activități erau munca din zori și până în seară, iar singura ieșire era mersul la biserică duminica. Atât. Chiar mai vrea cineva asta? Chiar vrea cineva să trăiască fără mașină, fără boiler de apă caldă și fără baie, fără prieteni, fără timp pentru educare, spiritualitate și pasiuni, fără ieșiri către cultură sau alte locuri din care s-ar putea întoarce cu idei noi, prieteni noi și amintiri frumoase? Vestea bună e că acum toate acestea sunt posibile la țară! Apa caldă, telefonia mobilă, mașină, motocoasă, internet, prieteni în weekend, timp liber, conectare și relaționare, într-un mediu verde și sănătos pe care am face bine să-l păstrăm viu.
A visa la statul cu sapa în arătură de dimineața până seara ca activitate unică fără conectare și fără alte activități culturale, educative sau de relaționare, mi se pare un țel cam subțire pentru posibilitățile de astăzi și pentru viitorul unei familii mai ales cu copii. Nu trebuie decât să luăm ce e bun de la secolul în care trăim, iar ce e rău să reducem cât de mult putem și să ne aducem contribuția, din cătune, sate și comune, pentru binele tuturor, fiecare cu ce poate și cu cât poate.
Datorită acestui coronavirus vedem că se poate munci și de la distanță în multe domenii, se pot face cursuri online, se poate trăi cu mai puțin, se pot consuma mai puține resurse ale planetei, dar conectați! Asta e important!
Da, muncesc fără ceas și eu în grădină, cresc găini, cosesc, altoiesc pomi… iar toate acestea îmi fac plăcere, dar mai fac și altceva, tot fără ceas. În primul rând comunic cu mulți oameni. Iar dacă cei care fac agricultură se folosesc de uneltele secolului în care trăim și se descurcă, de asta se descurcă, iar ei pot face și alte activități datorită modului inteligent în care își valorifică munca, asta e ideea!
În cei 3 ani și jumătate petrecuți la țară am vorbit cu mulți oameni, am văzut multe, am trăit multe, și da, am trăit frumos cu adevărat, fără ceas. Aceștia au fost cei mai frumoși ani din viața mea de adult. Dar dacă aș fi ținut ușa încuiată și dacă nu aș fi fost conectat la un internet deplorabil, dar bun și așa decât deloc, mi-ar fi fost greu aici.
Grupul acesta a fost conceput ca loc de întâlnire/nucleu pentru cei care înțeleg puterea comunității, prieteniei, ajutorului, deschiderii, educației.
Din păcate în acest an proiectul Cetăților Prieteniei – www.mutatlatara.ro a căzut din cauza măsurilor de izolare, dar pe viitor vom organiza întâlniri și ne vom cunoaște în realitate.
Nu uitați de harta pentru produse și servicii de pe website.
Consultați lista grupurilor noi pentru că vă vor fi foarte utile pe viitor, mai ales cele pe județe, chiar dacă acum sunt micuțe sau încă nu par a fi importante:
Deschideți ușa când o veni vremea! Adunați-vă, ajutați-vă și construiți împreună local. Aceasta este calea spre un viitor mai bun la țară, împreună!
Scroll Up